Rewolucja irańska. Wpływ postaci Ajatollaha Chomeiniego na przemiany społeczno-polityczne w Iranie - Garbacz, Łukasz (My University, 2011)
Poniższa praca magisterska przedstawia sytuację w Iranie dotyczącą okresu rewolucji Irańskiej. Założeniem pracy jest to, że przemiany społeczno-polityczne w Iranie w 1979 roku zapoczątkowały Rewolucję Islamską. Jej unikatowość potwierdza personalny charakter oraz ścisłe powiązanie z osobą Ajatollaha Chomeiniego. Początkiem rozważań nad tematem rewolucji islamskiej jest przedstawienie teorii wielkich rewolucji w historii i porównanie ich cech szczególnych do zmian społeczno-politycznych następujących w Iranie w 1979 roku. Oprócz przyczyn wybuchu rewolucji islamskiej przeanalizowana została również sytuacja społeczno-polityczna i gospodarcza 1979 i 1980 roku. W kolejnym rozdziale przedstawione są przyczyny i przebieg bratobójczej i wyniszczającej wojny pomiędzy Irakiem i Iranem, jako pośredni wynik rewolucji islamskiej. Ostatni rozdział traktuje o próbie nawiązania i normalizacji stosunków międzynarodowych Iranu, państw Europy oraz Stanów Zjednoczonych. Poruszona zostaje również kwestia wykorzystania przez Iran energii nuklearnej, przy wszechobecnym sprzeciwie państw Europy i Stanów Zjednoczonych i rosnącym konflikcie Bliski Wschód – Zachód.

This thesis presents the situation in Iran regarding the Iranian Revolution period. The assumption is that the socio-political changes in Iran in 1979 initiated the Islamic revolution. It confirms the uniqueness of personal character and a close link with the person of Ayatollah Khomeini. The beginning of the debate on the subject of the debate on the Islamic Revolution is to present a theory of the great revolutions in history and compare them to the specific characteristics of social and political changes in Iran in 1979. In addition to the causes of the outbreak of the Islamic Revolution was also examined socio-politico-economic in 1979 and 1980. The next chapter presents the causes and course of the fratricidal and devastating war between Iraq and Iran as an indirect result of the Islamic Revolution. The last chapter deals with the attempt to establish the normalization of international relations in Iran, countries in Europe and the United States. Is also raised the issue of using nuclear energy by Iran with the ubiquitous opposition countries in Europe and the United States and the growing conflict in the Middle East - West.
Iranian revolution. Influence of Ayatollah Khomeini on socio-political changes in Iran
Keywords: Iran; rewolucja; Rewolucja Islamska; Ruhollah Musawi Chomejn (1902-1989); wojna; Cyrus Reza Pahlawi; Biała rewolucja; Islam; Unia Europejska; ropa naftowa; teokracja; revolution; the Islamic Revolution; Ruhollah Khomeini (1902-1989); war; the White Revolution; European Union; oil; theocracy