Zarządzanie marketingowe w bankach w oparciu o przykład Banku PeKao S.A. w Nowym Sączu - Gródek, Monika (My University, 2014)
W warunkach współczesnego rynku marketing, jest zarazem jedną z funkcji organizacyjnych, która stanowi dziedzinę zarządzania. W polskiej terminologii przyjęło się tłumaczenie „marketing management” jako zarządzanie marketingowe” Zarządzanie marketingowe jest zarówno wiedzą jak i sztuką, obejmująca umiejętności stosowania koncepcji marketingu jako narzędzi, instrumentów, posługiwania się metodami i technikami badania rynku oraz ujawniania potrzeb nabywców i jak najlepszego ich zaspokajania. Jest również sztuką inspirowania i zespalania działań pracowników dla realizacji celów marketingu. Marketing znajduje zastosowanie we wszystkich sektorach gospodarczych. Przedmiotem rozważań marketingu stosowanego przez bank jest usługa finansowa. Marketing bankowy obejmuje działania mające na celu poznanie potrzeb rynku i klientów, pozyskiwanie ich podstaw, dostosowanych do zmieniających się sytuacji rynku. Prezentowana praca ma na celu przeprowadzenie segmentacji z pośród klientów Banku Pekao S.A oraz dokonać oceny atrakcyjności segmentów.
Marketing management in banks, based on example of Bank Pekao S.A in Nowy Sącz
Keywords: usługi bankowe; marketing-mix; marketing usług bankowych; segmentacja rynku usług bankowych; Bank Pekao S.A.; analiza segmentacji klientów indywidualnych