Indywidualne konta emerytalne - Stec - Król Barbara (My University, 2006)
Tematem niniejszej pracy są Indywidualne Konta Emerytalne, miały stać się ratunkiem finansowym dla społeczeństwa po okresie aktywności zawodowej. Praca ma na celu zbadanie sensowności zakładania i prowadzenia kont emerytalnych, zarządzanych przez wyspecjalizowane grupy finansowe oraz porównanie różnych dostępnych form oszczędzania z IKE. W pracy przedstawiono trójfilarowy system ubezpieczeń Polski oraz dokonano próby oceny działania podmiotów systemu i wprowadzonych reform. Opisano systemy emerytalne na świecie z charakterystyką zabezpieczenia na starość w poszczególnych krajach uwzględniając podobieństwa i różnice. Przedstawiono szczegółową charakterystyką i analizę Indywidualnych Kont Emerytalnych, oraz ocenę ich działania po rocznej działalności.
Individual pension accounts
Keywords: ubezpieczenia społeczne; indywidualne konta emerytalne; fundusz inwestycyjny; polisa na życie; pracowniczy program emerytalny