Ewolucja struktury organizacyjnej w firmie EMITER - Bieda, Bartłomiej (My University, 2011)
Niniejsza praca jest próbą przełożenia wiedzy teoretycznej o strukturze przedsiębiorstwa na praktyczne jej wykorzystanie. Obiektem, na którym przeprowadzono analizy jest firma produkcyjno-handlowa Emiter, zlokalizowana w Limanowej. Analizę praktyczną struktury organizacyjnej firmy poprzedzono rozdziałem teoretycznym. Zawiera on szeroką charakterystykę organizacji struktury opartą na licznej literaturze tematu. Przeprowadzono również klasyfikację przedsiębiorstw oraz możliwe typy rozwiązań strukturalnych. Następnie omówiono specyfikę przedsiębiorstwa Emiter, omówiono poszczególne etapu rozwoju oraz przedstawiono wyniki finansowe firmy. Prześledzono poszczególne etapy restrukturyzacji firmy, wykazano jej znaczenie dla dalszego rozwoju. Na zakończenie omówiono plany przedsiębiorstwa na najbliższe lata. Określono pozycję rynkową firmy, przedstawiono poszczególne etapy jej zdobywania. Wykazano mocne i słabe strony przedsiębiorstwa. Wyznaczono cele strategiczne i operacyjne dla firmy. Omówiono plany rozwojowe firmy oraz realne szanse na ich zrealizowanie. Analiza wykazała, iż firma Emiter dysponuje potencjałem produkcyjnym, a także nowoczesną technologią. Te dwa elementy pozwalają na inwestycję w poszerzenie oferty produktowej, co z kolei powinno przełożyć się na zdobycie nowych segmentów rynku i dalszy rozwój.
Evolution of the organizational structure at Company EMITER
Keywords: teoria organizacji; teoria przedsiębiorstwa; struktura organizacyjna; restrukturyzacja