Rola systemu zarządzania jakością opartego na normie PN-EN ISO 9001:2000 na podstawie „Azoty Tarnów” - Wróbel, Krystian (My University, 2013)
Celem niniejszej pracy jest ukazanie roli systemu zarządzania jakością opartego na normie PN-EN ISO 9001:2000 w Zakładach Azotowych w Tarnowie. Praca składa się z trzech rozdziałów. Rozdział pierwszy przedstawia historię i ewolucję znaczenia terminów jakość i zarządzanie jakością, główne elementy systemu zarządzania jakością oraz charakterystykę zarządzania jakością na przykładzie normy PN-EN ISO 9001-2000. Rozdział pierwszy zamyka temat Polskiej Nagrody Jakości. Rozdział drugi poświęcony został strukturze organizacyjnej i działalności Zakładów Azotowych w Tarnowie. Na przykładzie tej organizacji, w niniejszej pracy scharakteryzuję praktyczne zastosowanie systemu zarządzania jakością w oparciu o wspomnianą już normę ISO. Dokładna charakterystyka zarządzania jakością w Zakładach Azotowych w Tarnowie jest tematem trzeciego rozdziału pracy. Opisując początki i etapy wprowadzania systemu zarządzania jakością oraz wpływ systemu zarządzania na funkcjonowanie wspomnianej organizacji wymieniam praktyczne walory i korzyści wynikające z wdrożenia systemu zarządzania jakością w Zakładach Azotowych w Tarnowie.
The role of the quality management system based on the norm PN-EN ISO 9001:2000 as exemplified by "Azoty Tarnów"
Keywords: zarządzanie jakością; norma PN-EN ISO 9001:2000; jakość; Zakłady Azotowe w Tarnowie