Zadłużenie jednostek samorządu terytorialnego na przykładzie Nowego Sącza - Olszak, Jadwiga (My University, 2013)
W pracy magisterskiej przedstawiono problem deficytu oraz zadłużania się jednostek samorządu terytorialnego. Problem ten został pokazany na przykładzie Nowego Sącza. W niniejszej pracy zawarta jest budowa dochodów, wydatków oraz budżetów jednostek samorządowych. Przedstawiony jest również deficyt, jego metody liczenia oraz finansowania. Zawarte zostały również metody równoważenia budżetu. Wytyczne, na których opierają się zasady zaciągania deficytów, zadłużeń oraz ustalania ich limitów w głównej mierze zawarte są w ustawie o finansach publicznych z dnia 29 sierpnia 2009 roku. Deficyt oraz zadłużenie zostało porównane z innymi krajami Europejskimi oraz województwami polskimi. Analiza, która została przeprowadzona na przykładzie miasta Nowego Sącza pozwoliła wykazać jak wysokie zadłużenie posiada dane miasto oraz jakiej wielkości sięga deficyt lub nadwyżka budżetowa. Przedstawione zostały dane Nowego Sącza na przełomie dwóch lat 2010 – 2012 oraz w 2012 roku zestawione z innymi miastami wojewódzkimi pod względem zadłużenia, deficytu, dochodów, przychodów oraz rozchodów. Dane do analizy w większości były pobierane ze stron internetowych Biuletynu Informacji Publicznej poszczególnych jednostek samorządowych.

This M.A. thesis presents the problem of deficit and indebtedness of local government units. This problem was shown by the example of Nowy Sącz city council. This thesis includes the analysis of construction of the incomes, expenditure and the budgets of the units of local government. The deficit is also presented, with the methods of counting and financing it. Budget balancing methods have been also included. The guidelines which show rules of dealing with deficits, debts and fixing their limits are mostly contained in the Act on the public finances dated August 29, 2009. Nowy Sącz deficit and the debt have been compared with other European countries and Polish provinces. The analysis, which was carried out based on the example of Nowy Sącz city council budget, has demonstrates how high the indebtedness is and the sources of financing it. The data from Nowy Sącz covers the period of 2010-2012 and the 2012 data are compared with other province cities in terms of debt, deficit, revenue, income and expenditure. The data for the analysis in the majority were collected from Web pages of public information Bulletin of the individual units.
Indebtedness of local communities as exemplified by Nowy Sacz county
Keywords: budżet; deficyt; jednostka samorządu terytorialnego; zadłużenie; budget; deficit; local government; unit; debt