Analiza i ocena zdolności kredytowej podmiotów gospodarczych na przykładzie wybranych banków komercyjnych - Liber, Marzena (My University, 2008)
Celem pracy jest przedstawienie metod oceny zdolności i wiarygodności kredytowej przedsiębiorstw oraz porównanie metodyki oceny stosowanej w różnych bankach komercyjnych. Zastosowanie prezentowanych metod pokazano na przykładzie dwóch przedsiębiorstw, wykazujących różne wyniki finansowe, starających się o inwestycyjny i obrotowy kredyt bankowy w banku PKO BP i Banku Spółdzielczym. Praca zawiera cztery rozdziały i zakończenie. W pierwszym rozdziale przedstawiono ogólne, teoretyczne zagadnienia dotyczące kredytu. Rozdział drugi analizuje proces udzielania kredytu bankowego. Zaprezentowano w nim całą procedurę kredytową, wraz z jej obszerną charakterystyką i zwróceniem uwagi w szczególności na elementy wniosku kredytowego i umowy kredytowej. Trzecia część pracy prezentuje metody oceny zdolności kredytowej stosowane przez banki komercyjne w odniesieniu do małych i średnich przedsiębiorstw. Ostatni rozdział poświęcony został analizie zdolności kredytowej dwóch przedsiębiorstw handlowo-usługowych, starających się o kredyty gospodarcze. Przedmiotem badawczym są hurtownia owocowo-warzywna oraz przedsiębiorstwo budowlane z Nowego Sącza. W tej części pracy zostały przedstawione wyniki analizy wskaźnikowej, przygotowanej na podstawie bilansów i rachunków zysków i strat przedsiębiorstw w okresie badawczym lat 2006-2007. Analiza zawiera również syntetyczną ocenę zdolności kredytowej podmiotów, na podstawie której zakwalifikowano je do grupy ryzyka kredytowego. Dla porównania przedstawiono wyniki analizy kredytowej w dwóch bankach: PKO BP i Banku Spółdzielczym. W pracy wykorzystano informacje zawarte w literaturze przedmiotu, jak również materiały otrzymane z banków PKO BP w Nowym Sączu i Banku Spółdzielczego w Nowym Sączu oraz z firm F.H.U. „MIKPOL” i „M-POL”, w tym bilanse i sprawozdania finansowe z lat 2006-2007.
Analysis and evaluation of business entities creditworthiness base on chosen commercial banks
Keywords: banki; kredyt bankowy; zabezpieczenie kredytów; małe i średnie przedsiębiorstwa; zdolność kredytowa