Etapy tworzenia i animacji postaci trójwymiarowej oraz przykład realizacji wprogramie Autodesk 3ds Max - Jędrzejek, Krzysztof (My University, 2009)
Narysować można dosłownie wszystko, jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia. Jeżeli oczywiście twórca wykaże się kreatywnością, by przekształcić pomysł na obraz na kartce papieru czy na ekranie monitora.Nad stworzeniem postaci, którą można zobaczyć w komercyjnych produkcjach filmowych czy grach pracuje szereg specjalistów. Główni bohaterowie tworzą historie i to właśnie one muszą zainteresować widza. Przez większość np. filmu widz będzie skupiony właśnie na nich, dlatego tak ważne jest przygotowanie ich w odpowiedni sposób. Czytając tę pracę Czytelnik zapozna się ilością pracy jaka musi być włożona, by powstała prosta postać. Trzeba zaznaczyć, że w profesjonalnych studiach, praca ta, jest o niebo większa, w szczególności w procesie preprodukcyjnym. Niejednokrotnie postać zdecydowała o sukcesie lub porażce produktu i to właśnie postacie tytułowe są najlepiej zapamiętywane. Dla przykładu postać głównego bohatera w grze „Assasin Creed” była projektowania przez ponad rok. Jednak efekt pracy jest wręcz zachwycający. Główny bohater idealnie pasuje do klimatu gry i oddaje dużo emocji i ekspresji. Zaprojektowana postać jest jedynie planem przyszłej pracy, ponieważ następnie trzeba przenieść szkice do trzeciego wymiaru.
The stages of creation and animation of the three-dimensional characters and an example of the implementation in Autodesk 3ds Max
Keywords: animacja; programowanie