Wpływ stosowanych narzędzi motywowania na efektywność i wyniki pracy na przykładzie Prokuratury Okręgowej w Nowym Sączu - Wańczyk, Agnieszka (My University, 2010)
Nowoczesne motywowanie polega na łączeniu celów poszczególnych pracowników z celami organizacji. Wymaga to zindywidualizowanego podejścia do pracowników, poznania ich potrzeb i oczekiwań. Poczucie własnej skuteczności jest przekonaniem o zdolności radzenia sobie w trudnych sytuacjach, zapewnia wiarę w pozytywny wpływ na rezultaty pracy. Wiara we własną skuteczność jest potrzebna, aby nie stracić motywacji do pracy w obliczu nieuniknionych porażek i rozczarowań. Atmosfera, klimat w pracy, poprawne stosunki międzyludzkie to wartości, które wysoko ceni wielu pracowników. Dobre stosunki w pracy, życzliwość w środowisku pracy mają też znaczenie dla kształtowania wysokiego poziomu kultury organizacji i sprzyjają osiągnięciu bardzo dobrych wyników pracy. Jeżeli w instytucji stworzy się klimat, w którym pracownik będzie się czuł dobrze, wówczas wpłynie to na lepsze rezultaty jego pracy. Odpowiednia motywacja pracowników jest w stanie zwiększyć ich efektywność i wyniki pracy. Osiągnięcie zgodności między oczekiwaniami pracownika i pracodawcy jest bardzo trudne. Celem niniejszej pracy jest zbadanie czy stosowane w Prokuraturze Okręgowej w Nowym Sączu narzędzia motywacyjne wpływają na efektywność i wyniki pracy.
The influence of using motivational tools on the efficiency and show on the example of Regional Prosecutor's Office in Nowy Sącz
Keywords: Prokuratura Okręgowa w Nowym Sączu; efektywność; motywowanie pracowników