Państwo a osoby niepełnosprawne na przykładzie Rzeczypospolitej Polskiej - Sławecka, Barbara (My University, 2013)
Celem pracy jest zaprezentowanie systemowego podejścia do polityki państwa polskiego wobec osób niepełnosprawnych. Praca magisterska została podzielona na cztery rozdziały. Pierwszy przedstawia genezę polityki społecznej wobec osób niepełnosprawnych, w tym analizuje pojęcie niepełnosprawnych i niepełnosprawności, precyzuje sposób definiowania niepełnosprawności w instytucjach polityki społecznej, zawiera statystyczny opis sytuacji osób niepełnosprawnych w Polsce w 2012 roku, analizuje problemy osób niepełnosprawnych oraz politykę społeczną wobec niepełnosprawnych. Rozdział drugi przedstawia ochronę osób niepełnosprawnych w różnych systemach prawnych. Jest to systematycznie omówiona tematyka począwszy od prezentacji ogólnoświatowego systemu ochrony praw osób niepełnosprawnych przez europejski system ochrony praw osób niepełnosprawnych i konsekwentnie prezentujący polski system ochrony praw osób niepełnosprawnych. W trzecim rozdziale zaprezentowano podmioty polityki społecznej wobec osób niepełnosprawnych w Polsce. Dokonano charakteryzacji instytucji Pełnomocnika Rządu do Spraw Osób Niepełnosprawnych oraz kolejno Krajową Radę Konsultacyjną do Spraw Osób Niepełnosprawnych, Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych, instytucje realizujące zadania z zakresu rehabilitacji zawodowej i społecznej na poziomie województwa i powiatu. Ostatni rozdział to charakterystyka realizacji polityki państwa wobec osób niepełnosprawnych. Szczegółowo omówiono takie zagadnienia jak: niepełnosprawność a świadczenia z ubezpieczenia społecznego, świadczenia rodzinne związane z niepełnosprawnością, pomoc społeczną wobec osób niepełnosprawnych, opiekę instytucjonalną nad osobami niepełnosprawnymi, ochronę prawa do mieszkania osób niepełnosprawnych oraz wspieranie zatrudniania osób niepełnosprawnych.
The State and Disable Citizens on the Example of the Republic of Poland
Keywords: polityka społeczna; osoby niepełnosprawne; system prawny; Polska; Europa