Międzynarodowa przestępczość zorganizowana jako problem globalny - Gawlikowska, Natalia (My University, 2014)
Międzynarodowa przestępczość zorganizowana jest problemem powszechnym i bardzo poważnym. Problem ten został dostrzeżony przez naukowców, specjalistów z dziedziny polityki i stosunków międzynarodowych, czego wynikiem jest szereg publikacji poruszający tę tematykę. Poprzez pogłębienie się w nią oraz różne akty prawne uzyskaliśmy wiele odpowiedzi na nurtujące pytania. Zostały poruszone tematy które bezpośrednio są związane z przestępczością jak np. handel bronią, terroryzm, handel i przemyt ludzi, cyberprzestępczość oraz handel narkotykami. Jednakże ten aspekt budzi wiele kontrowersji, stanowi liczne zagrożenia, wynikające ze specyfiki problemu, który rozciąga się na niemalże wszystkie sfery życia prywatnego, jak i społeczno-politycznego. Podsumowując rozważania na temat międzynarodowej przestępczości zorganizowanej, będącej problemem globalnym należy pamiętać, iż kwestia ta dotyczy nas wszystkich, całego współczesnego społeczeństwa. Każdy z nas jest więc odpowiedzialny za przeciwdziałanie przestępstwom współczesnego świata.

Transnational organized crime is a problem common and very serious. This problem has been recognized by scientists, experts in the field of politics and international relations, resulting in a number of publications touching this subject. By deepening into it, and the various acts have obtained many answers to questions. Topics that have been discussed are directly related to the crime as such : Arms trafficking, terrorism, trafficking and smuggling of human beings, cyber crime and drug trafficking. However, this aspect is very controversial, provides numerous threats, due to the nature of the problem, which extends to almost all spheres of private life, as well as socio-political. In summary reflections on transnational organized crime, which is a global problem, please note that this issue affects us all, the whole of modern society. Each one of us is responsible for preventing crimes of the modern world.
Transnational organized crime as a global problem
Keywords: przestępczość zorganizowana; problem globalny; terroryzm; handel narkotykami; handel bronią; Interpol; organized crime; global problem; terrorism; drug trafficking; arms trafficking; Interpol