Prawnokarna ochrona obrotu gospodarczego - Obrzud, Łukasz (My University, 2009)
Przedmiotem niniejszej pracy jest próba przedstawienia prawnej pozycji przedsiębiorcy w Polsce na tle zmian zachodzących na świecie, w związku z rozwojem nowych technologii, nowych środków komunikowania się oraz nowych narzędzi obrotu gospodarczego. Nie można też pominąć faktu, że w związku z członkowstwem Polski w Unii Europejskiej treść przepisów prawa Wspólnot Europejskich wpływa na rozwój i dynamikę procesów związanych z implementacją dyrektyw i innych aktów Unijnych do naszego systemu prawnego. Postaram się, przede wszystkim przedstawić zagrożenia i instrumenty ochrony praw przedsiębiorców. Już nie wymuszanie haraczy, hazard, prostytucja czy narkobiznes są głównym źródłem dochodów grup przestępczych. Zorganizowane grupy przestępcze coraz częściej dokonują przestępstw za pomocą operacji finansowych takich jak factoring, kredyt rewolwingowy czy akredytywa, a pomagają im w tym eksperci z dziedziny podatków i rachunkowości. Coraz częściej w Polsce występują tak zwane przestępstwa zza biurka dokonywane przez „białe kołnierzyki” (ang. white-collar), których nazwa przyszła do nas ze Stanów Zjednoczonych. Terminem tym, określano w USA czyny zabronione dokonywane przez pracowników umysłowych wyższego szczebla. Jest to wyższa forma przestępczości, bardziej inteligentna od klasycznych przestępstw popełnianych przy użyciu przemocy i „ogolonych bandziorów”. Są za to wykształceni ludzie w drogich garniturach, którzy doskonale znają luki prawne oraz słabe punkty systemu finansowego. I bez skrupułów wykorzystują tę wiedzę.
Legal protection of economic turnover
Keywords: szara strefa; aspekty prawne; obrót gospodarczy; działalność gospodarcza; przedsiębiorczość