Projekt i implementacja serwera plików w Szpitalu Powiatowym w Limanowej - Klag, Łukasz (My University, 2009)
Autor zaprojektował i wdrożył serwer plików w Szpitalu Powiatowym w Limanowej. W pracy opisano proces projektowania, wdrażania i testowania. Powstały dwie wersje serwera, jedna podstawowa, druga zaawansowana. Serwer oparty jest o system operacyjny Linux - usługa Samba. W pierwszym rozdziale przedstawiono historię Linuksa oraz wyjaśnia często niepoprawnie interpretowaną pisownię słowa Linux w języku polskim. W drugim rozdziale wprowadza do systemu serwera plików Samba, przedstawia pierwszą konfigurację w Szpitalu Powiatowym w Limanowej oraz drugą rozszerzoną. Natomiast w trzecim rozdziale zostały przedstawione dodatkowe funkcje zainstalowane na serwerze Linuksowym, które dodatkowo zwiększają bezpieczeństwo systemu oraz ułatwiają pracę z nim.
Project and implementation of a file server in Public Hospital in Limanowa
Keywords: system operacyjny; Linux; serwery sieciowe