Skuteczność bodźców motywacyjnych w realizacji strategii rozwojowej przedsiębiorstwa na przykładzie firmy Jaw Trans - Jawor, Dorota (My University, 2012)
Motywacja jest jedną z funkcji zarządzania zasobami ludzkimi. Stanowi ona nieodłączny element rozwoju zasobów ludzkich. Każda organizacja powinna posiadać własny system motywacyjny, który jest spójny z celami i strategią rozwojową danej organizacji. Badania do niniejszej pracy przeprowadzone zostały w Firmie Transportowej Jaw Trans w Nowym Sączu. Zdecydowałam się na zastosowanie metody badawczej jaką jest ankieta a narzędziem badawczym kwestionariusz ankietowy. Na podstawie wyników badań jakie uzyskałam mogę stwierdzić, że dla pracowników firmy głównym motywatorem do realizacji strategii rozwoju przedsiębiorstwa są bodźce płacowe.

Motivation is one of the functions of human resource management. It is an integral part of human resource development. Each organization should have its own incentive system that is consistent with the objectives and development strategy of the organization. Research for this paper was carried out in the Trans Jaw Transport Company New Sacz. I decided to use a test method that is questionnaire a questionnaire as a research tool. Based on the results of research, which I received, I can say that for employees the main motivator for the implementation of business development strategies are incentive pay.
Performance incentives in the implementation of the development strategy of the company as an example Jaw Trans
Keywords: motywacja; zarządzanie zasobami ludzkimi; strategia rozwoju; motivation; human resource management; strategy development