Pomoc publiczna dla przedsiębiorców w Unii Europejskiej w tym w Polsce w świetle wspólnotowych regulacji prawnych - Margraf Dawid (My University, 2006)
Polityka konkurencji stanowi jedną z pierwszych i zarazem prowadzonych wspólnie przez kraje członkowskie polityk Unii Europejskiej. To właśnie zapewnienie oraz ochrona efektywnego systemu konkurencji na wspólnym rynku międzynarodowym postrzegane było jako jeden z głównych celów do jakich Wspólnota została powołana. Jednym z zasadniczych warunków przystąpienia Polski do Unii Europejskiej była harmonizacja prawa, która również dotyczyła przepisów dopuszczalności udzielania pomocy publicznej dla przedsiębiorców, które zgodnie z postanowieniami art.63 oraz 68 Układu Europejskiego z dnia 16 grudnia 1991 roku musiały zostać wprowadzone do polskiego systemu prawnego. Niniejsza praca prezentuje regulacje prawne jak i procedury dotyczące udzielenia pomocy publicznej dla przedsiębiorców obowiązujące w Unii Europejskiej i Polsce. Omówiono koncepcję oraz istotę pomocy publicznej dla przedsiębiorców. Wyszczególniono definicje pomocy, przedstawione w różnych aspektach, zawarte między innymi w Traktacie Wspólnot Europejskich i krajowej ustawie o dopuszczalności i nadzorowaniu pomocy publicznej dla przedsiębiorców. Przedstawiono zasady oraz formy pomocy publicznej obowiązujące na wspólnym rynku międzynarodowym państw członkowskich, w tym Polski. Opisano rodzaje pomocy publicznej dla przedsiębiorców stosowane w Unii Europejskiej. Scharakteryzowano pojęcie, istota oraz kryteria, jak i rodzaje udzielania pomocy regionalnej, sektorowej oraz horyzontalnej dla przedsiębiorców oraz zasady intensywności ich udzielania na rynku polskim oraz unijnym. Zaprezentowano regulacje prawne dotyczące ogólnej zasady zakazu dopuszczalności pomocy publicznej oraz zasady de minimis dla przedsiębiorców oraz ich konsekwencji stosowania na wspólnym rynku międzynarodowym. Ukazano procedury prawne dotyczące notyfikacji oraz monitorowania pomocy publicznej jak i skutki pomocy udzielonej niezgodnie z przeznaczeniem bądź też z naruszeniem prawa. Przedstawiono również obowiązki i zadania Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów jako organu nadzorującego udzielanie pomocy publicznej w naszym kraju. Omówiono też kwestię stosowania prawa unijnego w krajach członkowskich Wspólnoty po ich akcesji.
The state aid law rules for entrepreneurs in the European Union and Poland.
Keywords: pomoc publiczna; przedsiębiorstwo; pomoc regionalna; pomoc horyzontalna; pomoc sektorowa; zasada de minimis; pomoc dopuszczalna ipso iure