Gospodarka budżetowa jednostki samorządu terytorialnego na przykładzie Gminy Podegrodzie - Michalak, Joanna (My University, 2010)
Głównym celem niniejszej pracy jest omówienie zagadnień związanych z gospodarką finansową podstawowej jednostki samorządu terytorialnego, to jest gminy. Gmina jako podstawowa jednostka samorządu terytorialnego realizuje zadania publiczne służące zaspokojeniu potrzeb społeczności lokalnej. Podmiotem pracy jest Gmina Podegrodzie, a przedmiotem badań jest analiza budżetu głównie w kontekście przepisów prawa oraz procesów rozwojowych. W części teoretycznej pracy zostały przedstawione ogólne informacje na temat samorządu terytorialnego oraz omówiona została gospodarka budżetowa samorządu gminnego wraz z wyszczególnieniem źródeł dochodów i kierunków wydatkowania posiadanych środków. W części badawczej analizie została poddana ogólna charakterystyka Gminy Podegrodzie oraz jej budżet zrealizowany w latach 2007-2009, odzwierciedlający i potwierdzający płynność i kondycję finansową badanej jednostki.

The main objective of this study is to discuss issues related to the financial base of local government units, it is the community. Community as a basic unit of local government carries out public tasks, to meet the needs of the local community. The subject of the study is Podegrodzie Community, and the object of research is to analyze the budget in the context of the legislation and development processes. In the theoretical part of the work were presented general information about local government and the economy is discussed with the community budget detailing income and expenditure trends available resources. The research part of the analysis has been the general characteristics of community and its budget Podegrodzie implemented in 2007-2009, reflecting and confirming the liquidity and financial condition of the audited entity.
The economy of local government budget as an example Community Podegrodzie
Keywords: jednostka samorządu terytorialnego; samorząd gminny; budżet; dochody i wydatki gminy; analiza finansowa; rozwój lokalny; unit of local government; local government at the level of a commune; budget; income and expenses of communities; financial analysis; local development