Istota restrukturyzacji przedsiębiorstw i znaczenie jej przyszłych efektów w wycenie - Hysa, Marcina (My University, 2006)
Każde przedsiębiorstwo w warunkach gospodarki rynkowej przechodzi lepsze oraz gorsze okresy. Związane jest to przede wszystkim z fazą życia, w której dane przedsiębiorstwo się znajduje. Nowo powstałe przedsiębiorstwo rozpoczyna swoją działalność od szybkiego wzrostu i rozwoju tak, aby w fazie szczytowej osiągnąć optymalną wielkość i sposób funkcjonowania. Po tym okresie przedsiębiorstwa zwykle przestają się rozwijać a swoje działania koncentrują głównie na przetrwaniu i jak najdłuższym utrzymaniu się na rynku. Często efektem nasycenia się rynku zbytu jest pogorszenie się sytuacji firmy, w szczególności sytuacji finansowej. Aby móc dalej egzystować przedsiębiorstwo musi dostosowywać się do potrzeb i oczekiwań rynku oraz klientów. Te działania dostosowawcze często przyjmują formę kompleksowych działań restrukturyzacyjnych, które mają zmienić firmę tak, aby mogła ona z powodzeniem dalej funkcjonować na rynku. Restrukturyzacja firmy może obejmować wiele sfer. Powinna zaś obejmować te obszary przedsiębiorstwa, które wymagają zmian i nie działają prawidłowo. Jednym z najważniejszych elementów firmy są jej finanse. Utrzymanie rentowności i płynności na odpowiednio wysokim poziomie zapewnia możliwość nie tylko przetrwania na rynku, ale również dalszy rozwój. Celem niniejszej pracy jest wykazanie, jak znaczące jest sprawne funkcjonowanie finansów przedsiębiorstwa, jakie konsekwencje pociąga za sobą utrata płynności finansowej i zbyt niska rentowność. W związku z tym postawiłem następujące hipotezy badawcze:1. Czy utrata płynności finansowej w przedsiębiorstwie może stanowić zagrożenie dla jego dalszej egzystencji?. 2. Czy proces restrukturyzacyjny może znacząco wpłynąć na jakość funkcjonowania przedsiębiorstwa?. 3. Czy restrukturyzacja przedsiębiorstwa może dodatnio wpłynąć na jego wycenę? W pracy przedstawione zostaną również różne modele restrukturyzacji przedsiębiorstw, które mają na celu poprawę jego funkcjonowania. Zwieńczeniem niniejszych rozważań będzie wykazanie na przykładzie firmy „HYSBIS” spółka jawna, wpływu działań restrukturyzacyjnych na wartość firmy w oczach potencjalnych inwestorów.
The merits of enterprise restructuring and the impact of its future effects in evaluation
Keywords: restrukturyzacja przedsiębiorstw; wycena przedsiębiorstwa; wycena metodą dochodową; wycena majątkowa; firma „HYSBIS” Sp. J.; analiza finansowa