Szanse rozwojowe firmy EREMI w perspektywie rozwoju energetyki - Pankiewicz, Katarzyna (My University, 2013)
Celem pracy jest wskazanie szans rozwojowych firmy EREMI w perspektywie rozwoju energetyki odnawialnej. Badania zostały przeprowadzone w przedsiębiorstwie EREMI prowadzącym swą działalność w obszarze odnawialnych źródeł energii, a mianowicie specjalizującym się w handlu biomasą. Przeprowadzona analiza strategiczna przedsiębiorstwa poprzedzona była analizą sektora energetycznego oraz charakterystyką odnawialnych źródeł energii. Badania zrealizowano poprzez zastosowanie następujących metod : analiza otoczenia przedsiębiorstwa, metodę 5 sił Portera, analizę kluczowych czynników sukcesu oraz analizę SWOT. Rezultatem przeprowadzonych badań jest wyodrębnienie szans i zagrożeń, słabych i mocnych stron przedsiębiorstwa, elementów otoczenia mikro i makroekonomicznego oraz określenie poziomu konkurencji przy jednoczesnym wskazaniu kluczowych czynników osiągnięcia sukcesu. Interpretacja wyników wskazuje na spore szanse rozwojowe firmy EREMI w perspektywie rozwoju odnawialnych źródeł energii. Potencjał firmy jest stosunkowo duży, należy go tylko odpowiednio wykorzystać by przedsiębiorstwo znajdowało się w fazie rozwoju przy jednoczesnym generowaniu zysków.

The aim of the paper was to present the opportunities for development of EREMI company within the prospects for energetic development. The research was based in EREMI enterprise which runs its commercial activity in the field of renewable energy sources specializing in the sale of biomass. The author carried out strategic analysis of the enterprise, which was preceded by the energy industry analysis as well as characteristics of renewable energy sources. The author applied the following research methods in his study: enterprise environment analysis, Porter’s five forces analysis, analysis of critical success factors and SWOT analysis. The results of the research conducted included exploring opportunities, threats, strengths and weaknesses of the enterprise together with micro and macro environmental factors as well as determining competitiveness level parallel to pointing critical success factors. Research findings indicate considerable opportunities for EREMI enterprise’s progress within the prospects of renewable energy sources development. The company’s potential is relatively high and shall be used appropriately to ensure that that the business stays in the development phase but still generates profits.
Chances for development for EREMI enterprise in the perspective of energy sector development
Keywords: sektor energetyczny; bezpieczeństwo energetyczne; polityka energetyczna; energia konwencjonalna; energia odnawialna; biomasa; potencjał przedsiębiorstwa; szanse rozwojowe; energy sector; energy security; energy Policy; conventional energy; renewable energy; biomass; potential business; development opportunities