Finansowanie inwestycji komunalnych - Polak Robert (My University, 2004)
W ostatnich latach coraz częściej inwestycje są podstawowym czynnikiem kreującym rozwój gospodarczy. Finansowanie przedsięwzięć z zakresu ochrony środowiska w Polsce to stosunkowo nowy, lecz szybko rozwijający się obszar działalności na rynkach finansowych. Generalnym celem zamierzenia inwestycyjnego w ujęciu rzeczowym jest zapewnienie odprowadzenia wszystkich ścieków sanitarnych z terenów objętych projektem, oraz stworzenia możliwości lokalizowania nowych przedsiębiorstw. Wraz z rozwojem gospodarki rynkowej, problem poprawy stanu środowiska naturalnego stał się, obok reformowania gospodarki, jednym z najważniejszych wyzwań dla Polski po przystąpieniu do Unii Europejskiej. Zarówno doświadczenia zagraniczne, jak i bogate doświadczenia polskich samorządów potwierdzają słuszność tych opinii. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie funkcjonowania systemu finansowania inwestycji komunalnych w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem w tym zakresie realizacji budowy kanalizacji ujętej w projekcie pt. „Wzmocnienie potencjału gospodarczego turystycznego i ochrony środowiska poprzez poprawę czystości wód w widłach rzeki Jasiołki, Ropy i Wisłoki w rejonie Jasła”.
Keywords: gospodarka komunalna; finanse w gospodarce komunalnej; działalność inwestycyjna gminy; samorząd terytorialny; infrastruktura gminy; gospodarka finansowa gminy; gmina Jasło; inwestycje komunalne