Struktura form opodatkowania działalności gospodarczej w latach 2004 2008 na przykładzie Urzędu Skarbowego w Limanowej - Kasieczka, Grażyna (My University, 2009)
Celem pracy jest scharakteryzowanie wszystkich form opodatkowania działalności gospodarczej. Na podstawie analizy zostanie ustalona najczęściej wybierana forma opodatkowania działalności gospodarczej, a co się z tym wiąże najbardziej efektywna z punktu widzenia obciążeń podatkowych przez podmioty gospodarcze z terenu działania Urzędu Skarbowego w Limanowej. Przedstawione w pracy formy opodatkowania podmiotów gospodarczych są zróżnicowane w zależności od skali, rozmiaru, zakresu prowadzonej działalności oraz od formy organizacyjno – prawnej podmiotu. Wymienione czynniki sprawiają, że podmiot dokonując wyboru formy opodatkowania wybiera dla siebie korzystną strategię podatkową aby minimalizować wielkość obciążeń fiskalnych. Nie zawsze przedsiębiorca ma możliwość wyboru formy opodatkowania, bowiem niejednokrotnie ograniczają go wytyczne ustawodawcy. Opodatkowanie działalności gospodarczej na zasadach ogólnych, tj. zgodnie ze skalą podatkową, zobowiązuje podatnika do prowadzenia podatkowej księgi przychodów i rozchodów albo ksiąg rachunkowych. Podatnicy tej formy podatku mają możliwość płacenia miesięcznych zaliczek w uproszczonej formie. Zasady ogólne charakteryzuje identyfikacja przychodów, kosztów ich uzyskania, dochodu, zwolnień i odliczeń oraz skala podatkowa i tryb płatności podatku. Powyższe rozważania mogą wskazać osobom stającym przed dylematem wyboru, co powinni wziąć pod uwagę przy wyborze formy opodatkowania. Jednak decyzje podejmuje sam podatnik i to właśnie on ponosi jej konsekwencje.
The structure of the form of the traxation of the economic activity during the period 2004-2008 based on The Tax Office in Limanowa
Keywords: podatki; formy opodatkowania; działalność gospodarcza; podatki i opłaty; urzędy skarbowe; system podatkowy; opodatkowanie; podatek dochodowy