Działalność kredytowa Łąckiego Banku Spółdzielczego - Potoniec, Marcin (My University, 2010)
Celem pracy było przedstawienie działalności kredytowej oraz struktur organizacyjnych Banku Spółdzielczego w Łącku. Praca składa się z czterech rozdziałów: Rozdział I – przedstawiono tu zarys historii systemu bankowego w Polsce. Opisano podstawowe zmiany, jakim ulegał system bankowy na przestrzeni wieków. W wyniku tych zmian ukształtowała się obecna struktura systemu bankowego. Rozdział II – koncentruje się na istocie i funkcjach banku spółdzielczego. Określa zakres jego działania i zadania jakie stoją przed sektorem spółdzielczym, zwłaszcza w nowych uwarunkowaniach, po wstąpieniu do struktur Unii Europejskiej. Rozdział III – zawiera informacje dotyczące funkcjonowania kredytu bankowego, takie jak: cechy, funkcje i rodzaje kredytów. Opisuje etapy procedury kredytowej, której efektem jest udzielenie kredytu, koncentruje się na najważniejszym etapie - badaniu zdolności kredytowej. W rozdziale tym przedstawiono także formy zabezpieczenia się przed ryzykiem kredytowym, które jest nieodłącznie związane z działalnością bankową. Rozdział IV – skupia się na omówieniu działalności kredytowej w Banku Spółdzielczym w Łącku. Przedstawiono rodzaje udzielanych kredytów oraz proces kredytowania. Dowodem na dobrą politykę kredytową ŁBS oraz jej realizację jest systematyczny oraz dynamiczny wzrost w badanym okresie wielkości udzielanych kredytów oraz fakt, iż udział należności zagrożonych w należnościach ogółem w Łąckim Banku Spółdzielczym jest niższy niż ich udział w należnościach sektora banków spółdzielczych.
Credit's activity of Łącki Co-op Bank
Keywords: system bankowy; banki spółdzielcze; kredyt bankowy; polityka kredytowa banków; ryzyko kredytowe