Analiza stylów kierowania w przedsiębiorstwie PROREM - Turaj, Łukasz (My University, 2009)
Skuteczność procesu zarządzania w znacznej mierze zależy od kompetencji zarówno menedżerów, jak i personelu wykonawczego. Efektywne funkcjonowanie musi być obecnie oparte na inwestowaniu w wiedzę i kapitał intelektualny przedsiębiorstwa. Dla sprawności zarządzania ważne jest także, aby personel firmy potrafił myśleć kategoriami celów organizacji. Nie ma idealnego stylu kierowania przedsiębiorstwem, który sprawdzałby się w każdym zespole pracowników. Każdy kierujący grupą ludzi powinien uświadomić sobie jak ważną rolę w procesie zarządzania ludźmi odgrywa ustalenie, jaki jest jego naturalny styl i jakie style mogą w danej grupie sprawdzić się najlepiej. Przełożony, który jest świadomy posiadanej wiedzy oraz doświadczenia zawodowego, swoich mocnych i słabych stron jest w stanie odpowiednio modyfikować swoje zachowanie w relacjach z pracownikami. Celem pracy jest analiza stylów kierowania w przedsiębiorstwie PROREM. Przeprowadzono własne badania ankietowe, chcąc uzyskać niezbędne informacje. Praca składa się z trzech rozdziałów, dwa pierwsze teoretyczne omawiają istotę zarządzania personelem, techniki kierowania ludźmi, zasady budowania zespołu jako instrumentu zwiększającego efektywność zarządzania. Rozdział drugi poświęcony jest charakterystyce stylów kierowania ich koncepcjom i elementom. Trzeci rozdział przedstawia badania własne i ich wyniki.
Management styles analysis in PROREM Company
Keywords: style kierowania; zarządzanie personelem