Finanse jednostki samorządu terytorialnego a możliwości realizacji strategii rozwoju na przykładzie gminy Gorlice - Gębarowski, Artur (My University, 2006)
Podejmując próbę zdefiniowania samorządu terytorialnego można go określić jako zdecentralizowaną, nie podporządkowaną hierarchicznie władzy centralnej, władzę publiczną, z własnymi, wybieralnymi organami uchwałodawczymi i wykonawczymi. Zakres uprawnień samorządu terytorialnego ogranicza się do spraw regionalnych i lokalnych. Jego funkcjonowanie jest przejawem działalności władz publicznych, dlatego podlega nadzorowi państwa. Nadzór ten ogranicza się jednak do stwierdzenia legalności. Samorząd terytorialny powinien zastępować państwo tam, gdzie ze względu na większą znajomość warunków lokalnych, zrobi to od państwa lepiej. Jest to realizacja zasady subsydiarności oznaczającej, że władza publiczna nie powinna przeszkadzać obywatelom, ani grupom społecznym w podejmowaniu i realizowaniu własnych inicjatyw. Samorząd terytorialny powinien posiadać samodzielny plan rozwoju, zbudowany według założeń podobnych do stosowanych w organizacji. Jednym z podstawowych zadań samorządu terytorialnego jest pozyskiwanie środków pieniężnych, potrzebnych na świadczenie usług publicznych i realizację strategii rozwoju. Realizacja strategii rozwoju jest uwarunkowana łączeniem wewnętrznych i zewnętrznych źródeł finansowania. Celem niniejszej pracy jest analiza możliwości realizacji strategii gminy w świetle dostępnych źródeł finansowania, na przykładzie gminy Gorlice. Praca ma charakter teoretyczno-empiryczny. W warstwie teoretycznej zanalizowano gminną gospodarkę finansową, a także ukazano czym jest strategia dla jednostki terytorialnej. Warstwa empiryczna opiera się na analizie budżetu i strategii gminy Gorlice w okresie 2004-2006.
Local government funds and the implementation of development strategy based on the example of Gorlice community
Keywords: gospodarka finansowa gminy; budżet gminy; dochody; strategie rozwoju; samorząd terytorialny; gmina Gorlice