Funkcjonowanie Sądeckiego Ośrodka Interwencji Kryzysowej ze szczególnym uwzględnieniem 2013 i 2014 roku - Ledzińska, Ewelina (My University, 2014)
Sądecki Ośrodek Interwencji Kryzysowej w Nowym Sączu spełnia bardzo ważną funkcję społeczną. Podejmuje działania profilaktyczne skierowane do osób znajdujących się pod wpływem stresu, zagrożonych nałogami oraz interwencyjne w stosunku do obywateli, którzy znaleźli się w bardzo trudnej sytuacji psychicznej związanej ma przykład z utratą pracy, bliskiej osoby. Instytucja pomaga także ofiarom gwałtów, handlem ludźmi oraz przemocy. Celem pracy jest ukazanie działalności ośrodka na ternie Nowego Sącza i okolic. Rozdział pierwszy zawiera zarys historyczny opieki społecznej w Polsce oraz ogólne wiadomości na temat ośrodków interwencji kryzysowej. W rozdziale drugim przedstawiono akty prawne, które regulują działalność ośrodka. Ostatni najważniejszy rozdział obejmuje informacje na temat działalności i struktury organizacyjnej. Zawiera także zagadnienia związane z funkcjonowaniem w przypadku stanów wyjątkowych. W opracowaniu znajdują się ciekawe informacje na temat kampanii społecznych realizowanych przez ośrodek. Opis tej instytucji może być drogowskazem dla ludzi. którzy znaleźli się w trudnej życiowej sytuacji, a nie bardzo wiedzą gdzie mogą znaleźć niezbędne wsparcie.

Nowy Sącz Crisis Intervention Centre fulfills a very important social function. It undertakes preventive measures directed to people who are under stress, risk of addiction; and helps these citizens who have found themselves in a very difficult psychological situation related, for example, to the job loss or loss of a loved one. The institution also helps victims of rape, trafficking and violence. The aim of this thesis is to show the activity of the centre in Nowy Sacz and its surrounding areas. The first chapter concentrates on the historical overview of social care in Poland and general information about crisis intervention centres. The second chapter presents legal acts that regulate the activity of the centre. The last, and the most important, chapter includes information on its activity and organizational structure. It also describes issues related to its functioning in the case of state of emergency. The study includes interesting facts about social campaigns carried out by the centre. The description of this institution can be a beacon for people who have found themselves in a difficult life situation, and do not really know where they can find the necessary support.
The activity of Nowy Sącz Crisis Intervention Center with special emphasis on 2013 and 2014
Keywords: pomoc społeczna; hostel; psycholog; Crisis intervention; social assistance; hostel; psychologist; uzależnienia; dependence; interwencja kryzysowa; crisis intervention