Funkcjonowanie przedsiębiorstwa transportowego w Polsce - Witek, Krystian (My University, 2015)
Dzięki transportowi możliwe jest przemieszczanie dóbr materialnych oraz osób w dowolne miejsce na naszej planecie. Transport odgrywa istotną rolę w logistyce, głównie ze względu na przemieszczenie ładunków a co za tym idzie także tworzeniu usług pomocniczych. Transport drogowy to bez wątpienia najbardziej rozpowszechniona gałąź transportu, poprzez którą ładunki oraz pasażerowie są przemieszczani po drogach lądowych przy pomocy dostępnych na rynku środków komunikacji drogowej. Celem niniejszej pracy było przeprowadzenie analizy finansowej w firmie transportowej oraz zaproponowanie rozwiązań mających na celu poprawę zyskowności w tejże firmie. Analiza finansowa, przeprowadzona na podstawie skanów listów przewozowych, oraz rachunku zysków i strat udostępnionych przez właściciela, wykazała, iż istnieje szansa poprawy zyskowności przedsiębiorstwa, poprzez zakup naczepy. Dzięki wprowadzeniu tej zmiany, firma będzie mogła znacznie zwiększyć przychody, przy relatywnie mniejszym wzroście kosztów.

Owing to transportation, it is possible to transport goods or people to any place on our planet. Transportation plays an important role in logistics, mainly due to the transport of cargoes and, as a result, creation of auxiliary services. Road transportation is without a doubt the most commonly used branch of transportation, through which cargoes and passengers are transported along land roads using means of communication available on the market. The objective of this thesis was to conduct a financial analysis in a transportation company and to propose solutions aimed at improvement of profitability of that company. The financial analysis conducted on the basis of scanned waybills as well as profit and loss account provided by the owner shown that there is a chance of improving the company's profitability by means of a purchase of a semi-trailer. As a result of such change, this company will be able to significantly increase its revenues with a relatively slight increase in costs.
The functioning of the transport company in Poland
Keywords: logistyka; firma; komunikacja; przemieszczanie się; outsourcing; koncepcje; logistics; company; communication; movement; outsourcing; concepts; transport; informatyka; IT; transportation