Biznes plan przedsięwzięć rozwojowych przygotowany dla rozwoju Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Nowym Sączu - Kociołek Aneta (My University, 2006)
Planowanie jest jedną z podstawowych funkcji zarządzania, jest warunkiem prowadzenia udanego biznesu, a najbardziej istotną rzeczą, jest fakt, że planowanie zawsze przynosi korzyści. Przedmiotem pracy jest zdefiniowanie zarówno pojęcia planowania, jak również definicji biznes planu jako dwóch istotnych czynników w projektowaniu rozwoju przedsiębiorstwa. Celem pracy jest przytoczenie zagadnień naukowych, które możemy spotkać w literaturze, a następnie przedstawienie sporządzonych analiz w postaci biznes planu przygotowanego dla rozwoju Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Nowym Sączu. W pracy przedstawiono pojęcia planowania, jego etapy i rozwój. Opisano podstawy metodologiczne biznes planu, w którego skład wchodzi szeroka gama pojęć dotyczących planu, a także jego funkcji i rodzajów. Przedstawiono biznes plan jako podstawę rozsądnego działania w biznesie, ze szczególnym naciskiem na działania rozwojowe. Opisano strategię rozwoju, produktu, promocji a także cele marketingowe i plany inwestycyjne.
A business plan of developmental undertakings prepared for the development of Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Nowym Sączu
Keywords: zarządzanie przedsiębiorstwem; planowanie; biznes-plan; analiza strategiczna; rozwój organizacji