Analiza porównawcza form dokumentacji wymiany handlowej towarów i usług w związku z akcesją Polski do Unii Europejskiej - Cichoń Elżbieta (My University, 2006)
Po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej zmieniły się w sposób istotny warunki działania polskich podmiotów gospodarczych. Zmiany tych warunków wynikły przede wszystkim ze zniesienia kontroli granicznych między Polską, a pozostałymi 24 państwami członkowskimi UE, z przyjęcia instrumentów wspólnej polityki handlowej Unii Europejskiej, oraz z przyjęcia zharmonizowanych reguł działania przedsiębiorstw na jednolitym rynku europejskim. Przystępując do Unii, Polska przyjęła dorobek prawny zapewniający swobodny przepływ towarów, kapitału, pracowników oraz swobodę świadczenia usług na obszarze całego ugrupowania. Analiza porównawcza form dokumentacji wymiany handlowej towarów i usług w związku z akcesją Polski do Unii Europejskiej próbuje przybliżyć, na ile zmieniły się akty prawne, rozporządzenia, procedury, a przede wszystkim funkcjonowanie Spółdzielni Pracy „Tarkonfex” w świetle zmian zaistniałych z dniem 1 maja 2004 roku.
A comparative analysis of trading exchange of goods and services document forms related to Poland’s accession to European Union
Keywords: integracja Polski z Unią Europejską; handel zagraniczny; polityka handlowa Polski; procedury importowe; procedury eksportowe; system INTRASTAT