Ocena skuteczności kampanii promocyjnych - Krajewski Łukasz (My University, 2006)
Wprowadzenie w Polsce systemu opartego na zasadach demokracji i gospodarki rynkowej bardzo mocno uwydatniło znaczenie marketingu jako głównego czynnika decydującego o pozycji przedsiębiorstwa na rynku, marketing w pierwotnym znaczeniu był rodzajem ludzkiej działalności związaną z wymianą rynkową. Działalność ta skupia się jedynie na czynnościach związanych ze sprzedażą wyrobów i doprowadzeniem ich do odbiorcy. Z czasem marketing stał się funkcją wiodącą, która zdominowała pozostałe funkcje gospodarcze przedsiębiorstwa. Obecnie zadaniem marketingu jest zastosowanie optymalnej strategii wejścia na istniejący już rynek lub wykreowanie zupełnie nowego rynku. Wymaga to oddziaływania na rynek odpowiednią kompozycją instrumentów marketingowych, aby stał się on względnie trwałym i wydajnym źródłem dochodów przedsiębiorstwa. Celem pracy była ocena skuteczności kampanii promocyjnych prowadzonych w Rafinerii "Jasło" S.A. W pracy ukazano sens wykorzystania jednego z najsilniejszych narzędzi marketingowych – promocji do realizacji podstawowych celów przedsiębiorstwa. Omówiono także zakres decyzji jakie musi podjąć firma by móc skutecznie przeprowadzić kampanię promocyjną. Podmiotem badań w pracy jest przedsiębiorstwo Rafineria "Jasło" S.A.
Keywords: system promocji w przedsiębiorstwie; proces komunikacji nadawcy z rynkiem; polityka promocji; budżet promocji; rynek paliw w Polsce; Rafineria „Jasło” S.A.; strategia marketingowa; kanały dystrybucji