Rachunek kosztów działań jako nowoczesna metoda zarządzania kosztami i przykłady jego zastosowania - Słaby - Karkoszka Krystyna (My University, 2006)
W rozwijającej się gospodarce rynkowej w Polsce, jak też w warunkach globalizacji rynków, stałego wzrostu konkurencji, nie tylko cenowej, ale coraz bardziej jakościowej, rosnących wymagań i oczekiwań klientów, skrócenia cyklu życia produktów ustalenie i prawidłowego kosztu ich wytworzenia, stało się kluczowym problemem w przedsiębiorstwach. Właściwe określenie kosztu produktu, wyrobu czy usługi, a także opłacalności sprzedaży jest głównym czynnikiem sukcesu rynkowego przedsiębiorstwa. Dlatego ważnym podsystemem rachunkowości jest rachunek kosztów, który pozwala na odpowiednią kontrolę kosztów, planowanie ich i szeroko rozumiane zarządzanie kosztami. Ważne jest, by on był odpowiednio dobrany do charakteru działalności przedsiębiorstwa. Odpowiednio dobrany rachunek kosztów może dostarczyć informacji zarówno dla potrzeb rachunkowości finansowej, jak również dla potrzeb rachunkowości zarządczej. Celem niniejszej pracy jest wskazanie, jak szeroko rozbudowany jest rachunek kosztów oraz przedstawienie złożoności procesów gospodarczych zachodzących podczas zarządzania jednostką gospodarczą. Praca poświęcona jest ocenie rachunku kosztów działań jako narzędzia podejmowania decyzji i kontroli. Treść pracy ujęto w czterech rozdziałach. Rozdział pierwszy stanowi wprowadzenie do rachunku kosztów przedstawia rachunek kosztów w systemie rachunkowości. Rozdział drugi prezentuje sposoby klasyfikowania kosztów, ich istotę jak również proces decyzyjny i kontroli kosztów. Rozdział trzeci obejmuje genezę i założenia rachunku kosztów działań. W rozdziale czwartym przedstawiono przykłady zastosowania kalkulacji kosztów w rachunku kosztów działań.
Cost accounting of action as a modern method of administering costs and examples of applying it.
Keywords: finanse; rachunek kosztów; rachunkowość; zarządzanie kosztami; kalkulacja ABC