Niemilitarne zagrożenia miasta Nowego Sącza - Gawłowski, Przemysław (My University, 2011)
Celem niniejszej pracy jest prezentacja potencjalnych zagrożeń niemilitarnych miasta Nowego Sącza. Rozdział pierwszy wprowadza i charakteryzuje podstawowe pojęcia niezbędne do prezentacji zagadnienia. Przybliżone zostały definicje pojęć: bezpieczeństwo, zarządzanie bezpieczeństwem, sytuacja kryzysowa, zarządzanie w sytuacji kryzysowej oraz infrastruktura krytyczna. Opis środowiska stanowiącego tło rozważań niniejszej pracy został zawarty w rozdziale drugim, zawierającym charakterystykę miasta Nowego Sącza. Rozdział trzeci poświęcony jest klasyfikacji i prezentacji podstawowych rodzajów zagrożeń, ze szczególnym uwzględnieniem uwarunkowań lokalnych. W rozdziale czwartym została podjęta próba wnioskowania z oceny zagrożeń. W pracy wykorzystana została literatura przedmiotu z zakresu szeroko rozumianego bezpieczeństwa powszechnego, jak również opracowania bezpośrednio identyfikujące zagrożenia mogące wystąpić na terenie Miasta Nowego Sącza.
Unmilitary threats of Nowy Sacz City
Keywords: bezpieczeństwo; identyfikacja zagrożeń bezpieczeństwa; miasto; sytuacja kryzysowa; zarządzanie kryzysowe