Radzenie sobie ze stresem a wypalenie zawodowe u pielęgniarek - Macheta, Anna (My University, 2012)
Problemem głównym pracy jest udzielenie odpowiedzi na pytania: Czy istnieje związek pomiędzy ogólnym poziomem wypalenia zawodowego a stylami radzenia sobie ze stresem u pielęgniarek? Czy wymiary wypalenia zawodowego korelują z poszczególnymi stylami radzenia sobie ze stresem? Czy między pielęgniarkami o wysokim i o niskim poziomie wypalenia zawodowego występują różnice w preferencji stosowanych stylów radzenia sobie ze stresem? Kwestie te rozstrzygnięte zostały w badaniach przeprowadzonych w grupie 174 pielęgniarek pracujących na 5 oddziałach o różnej specyfice. Do badań użyto Kwestionariusza Wypalenia Zawodowego C. Maslach oraz Kwestionariusza Radzenia Sobie ze Stresem R. Lazarusa i S. Folkman, a także Arkusza Personalnego własnej konstrukcji. Wyniki badań potwierdziły hipotezy o istnieniu związku między stosowanymi przez pielęgniarki stylami radzenia sobie ze stresem a ich ogólnym poziomem wypalenia zawodowego oraz jego wymiarami. Stwierdzono m.in., iż wzrost ogólnego poziomu wypalenia zawodowego współwystępuje z niską tendencją do Pozytywnego Przewartościowania oraz im wyższy poziom Emocjonalnego Wyczerpania tym silniejsza potrzeba Poszukiwania Wsparcia Społecznego. Ponadto, osoby o wysokim ogólnym poziomie wypalenia zawodowego różnią się od osób o niskim poziomie pod względem preferowanych stylów radzenia sobie ze stresem. Pielęgniarki o wysokim poziomie wypalenia zawodowego preferują w sytuacji stresu Ucieczkę/Unikanie, natomiast pielęgniarki o niskim poziomie wypalenia zawodowego częściej wykorzystują w sytuacji stresu Pozytywne Przewartościowanie.

The main problem of this study is to answer the following questions: Is there a relation between the overall level of burnout and styles of coping with stress among nurses? Does burnout dimensions correlate with the individual styles of coping with stress? Are among nurses high and low burnout level differences in the preferences coping with stress? These issues have been resolved in a study conducted among 174 nurses working in five departments with different characteristics. The study was done by using Ch. Maslach’s Burnout Questionnaire and R. Lazarus and S. Folkman’s Coping Questionnaire and own designer personal sweet. The results confirmed the hypothesis of the connection between the styles used by nurses to cope with stress, and their overall level of burnout and its dimensions. It was concluded that the increase in the overall level of burnout occurs with a low tendency to a Positive Revaluation and the higher the level of Emotional Exhaustion the stronger the need to Seek Social Support. In addition, individuals with high overall levels of burnout are different from those with a low level in terms of preferred styles of coping with stress. Nurses with high levels of burnout in stressful situations prefer Escape / Avoidance, while nurses with low levels of burnout often use in a situation of stress Positive Revaluing.
Coping with stress and burnout among nurses
Keywords: wypalenie zawodowe; psychologia; stres; praca w stresie; personel medyczny