Rola powiatu jako jednostki samorządowej na przykładzie powiatu chrzanowskiego - Mucha, Krystyna (My University, 2011)
Zakresem rozważań w niniejszej pracy objęto powiat utworzony w ramach ostatniego trójszczeblowego podziału terytorialnego kraju. Przedmiotem badawczym jest ukazanie właściwości jednostki samorządowej jaką jest powiat i roli jaką pełni na rzecz społeczności ponadgminnej. Na wybór tematu pracy miały wpływ jednocześnie zachodzące dwa fakty: mijająca dekada mojej pracy zawodowej w jednostce organizacyjnej - Starostwie Powiatowym w Chrzanowie jak i specyfika jednostki samorządowej. W niniejszej pracy wykorzystano oprócz bibliografii, aktualne dane statystyczne, sprawozdania, strony internetowe oraz artykuły prasowe. Nieocenionym źródłem informacji były bezpośrednie kontakty z samorządowcami (pracownikami jednostek organizacyjnych, radnymi). Zastosowano metodę badań empirycznych – obserwację rzeczywistości. Przeważa synteza, którą oparto na indukcyjnym wnioskowaniu zgromadzonych informacji. Rola powiatów jest kluczowa w procesie rozwiązywania problemów obywateli, następuje drogą świadczenia różnorakich usług od wydawania decyzji administracyjnych do zaspokajania wyspecjalizowanych potrzeb w zakresie oświaty, ochrony zdrowia, bezrobocia, bezpieczeństwa obywateli i innych. Wprowadzenie powiatów umożliwiło sprawniejsze kierowanie państwem, przybliżyło władzę do obywatela jako, że obywatele oczekiwali ułatwień w kontaktach z urzędem i organami władz.
The role of county as a unit of self government - Chrzanów county case study
Keywords: samorząd terytorialny; Starostwo Powiatowe w Chrzanowie; powiat