Analiza realizacji Planu Prywatyzacji 2008-2011 - Pawlik, Mateusz (My University, 2012)
Tematem pracy było przeprowadzenie analizy procesu transformacji własnościowej gospodarki polskiej oraz zbadanie realizacji najnowszego planu prywatyzacji przedsiębiorstw państwowych. Zaprezentowane zostały ramy czasowe oraz kontekst teoretyczny pozwalający zapoznać się z pojęciem prywatyzacji, przesłankami, motywami i celami z nią związanymi. Postawione hipotezy zostały zweryfikowane w ramach wykorzystania metod statystycznych do właściwej interpretacji i prezentacji danych ilościowych dotyczących sytuacji ekonomicznej podmiotów poddanych różnym trybom prywatyzacji określonym w prawie polskim. Część informacji została zaczerpnięta z publikacji Głównego Urzędu Statystycznego oraz Ministerstw Skarbu Państwa, będącego bezpośrednim wykonawcą „Planu Prywatyzacji 2008-2011”. Na podstawie najnowszej dokumentacji strony rządowej oraz materiałów krajowego urzędu statystycznego przeprowadzono weryfikację postawionych hipotez – zostały potwierdzone. Osiągnięto cele zawarte w pracy. Terminy realizacji planu zostały przekroczone, a planowane przychody z tytułu prywatyzacji nie zostały osiągnięte. Było to spowodowane złą sytuacją makroekonomiczną w okresie wyznaczonym dla realizacji projektu, która trwa do dnia dzisiejszego. Pomimo spowolnienia gospodarczego w Polsce, która jako jedyna uniknęła recesji w latach 2007-2011 prywatyzacja nie została dokończona, a koncepcje i strategie prywatyzacyjne zostały przesunięte w czasie.

The subject of this study was to analyze the process of ownership transformation of the Polish economy and to examine implementation of the latest plan of privatization of state enterprises. We presented the timeframe and the theoretical context that allows familiar with the concept of privatization, premises, motives and objectives. Hypothesis was verified by making use of statistical methods to correct interpretation and presentation of quantitative data on the economic situation of entities subject to different modes of privatization defined in Polish law. Some information was taken from the publication of the Central Statistical Office and the Ministry of the Treasury, a direct contractor of "Privatization Plan 2008-2011". The hypotheses was confirmed based on analysis of the latest data shared by the government and the national statistical office materials. The objectives on that paper was achieved. The terms of the plan have been exceeded, and the planned revenues from privatization have not been achieved. This was caused by poor macroeconomic situation during the period prescribed for the project, which continues to this day. Despite the economic slowdown in Poland, the only avoided recession in 2007-2011, privatization has not been completed, and the concepts and strategies of privatization has been postponed.
Implementation of Privatization Plan 2008-2011
Keywords: prywatyzacja; komercjalizacja; spółka; oferta publiczna; giełda; udziały; akcje; privatization; commercialization; company; public offerings; stock exchange; shares; stock