Duszpasterz z prawem do filozofowania. Wybrane aspekty myśli społecznej ks. Józefa Tischnera - Dobrzańska Dorota (My University, 2007)
Ksiądz Profesor, Józef Tischner - przez jednych uważany za wspaniałego mówcę, przez innych za kontrowersyjnego kapłana - jeszcze inni widzieli w nim dobrego i mądrego filozofa. Co takiego miał w sobie krakowski filozof i kapłan, że wzbudzał często bardzo sprzeczne opinie i emocjonalne reakcje? W jaki sposób o sobie i świecie, wypowiadał się sam Józef Tischner? W niniejszej pracy autorka prezentuje sylwetkę księdza Józefa w roli kapłana, filozofa, a także wykładowcy i nauczyciela.
The pastor with the rights to philosophize. Priest Tischner social thoughts- choosen aspects.
Keywords: filozofia; filozof wolności; wolność; dialog; religia