Psychologiczne uwarunkowania odbioru reklamy przez uczniów Szkoły Podstawowej w Kamienicy - Olszak, Małgorzata (My University, 2009)
Głównym celem pracy jest ukazanie jaki wpływ na dzieci w wieku szkolnym wywiera reklama, jak oddziałuje na ich potrzeby i kształtowanie postaw oraz jaki jest stosunek młodych konsumentów i ich rodziców do reklam – szczególnie reklam telewizyjnych. W pierwszym rozdziale pracy przedstawiono zagadnienia związane z marketingiem. Wyjaśniono znaczenie terminów kluczowych związanych z marketingiem i opisano jak rozwijał się w społeczeństwie postindustrialnym. W kolejnych podrozdziałach scharakteryzowano cele i spełniane przez niego funkcje oraz wyszczególniono jego rodzaje. W ostatnim podrozdziale opisano podstawowe modele marketingowe. W rozdziale drugim skupiono uwagę na jednym z podstawowych narzędzi marketingowych, czyli reklamie. Opisano najistotniejsze rodzaje reklam oraz ich związek z marketingiem – mix, a także ukazano różne ujęcia definicyjne reklamy, także jej cele i zasadnicze funkcje. W kolejnych podrozdziałach zajęto się opisem najczęściej spotykanych nośników reklamy i przedstawieniem modeli komunikowania się z rynkiem konsumenckim. W tym rozdziale zwrócono uwagę także na rolę, jaką pełnią komunikaty reklamowe w promocji produktów adresowanych do dzieci oraz na sposób tworzenia przekazów reklamowych, które trafiają do najmłodszych widzów. Rozdział trzeci poświęcono w całości aspektom psychologicznym związanym z wpływem reklamy na dzieci w wieku szkolnym. Przedstawiono krótką charakterystykę rozwoju dziecka w wieku szkolnym oraz cechy przekazu reklamowego adresowanego do dzieci w tym wieku. Opisano także rolę emocji zawartych w komunikatach reklamowych oraz ich możliwy wpływ na podejmowanie decyzji zakupowych. Ważne miejsce w tym rozdziale zajmują również techniki perswazyjne adresowane do dzieci. W ostatnim podrozdziale zamieszczono opis pośrednich i bezpośrednich skutków, jakie wywołują reklamy promujące produkty dla młodych widzów. Czwarty rozdział pracy zawiera metodologię badań wraz z wnioskami. Respondentami byli zarówno rodzice jak też ich dzieci - uczniowie Szkoły Podstawowej w Kamienicy.
Psychological conditions perception of advertisement by school age children Primary School in Kamienica
Keywords: marketing; reklama; psychologia reklamy; dzieci szkolne