Wpływ poziomu zapasów na wynik finansowy firmy - Borek Urszula (My University, 2005)
Celem pracy jest ukazanie istoty efektywnego zarządzania zapasami w firmie handlowej Bearing Distributor, Inc – oddział w Polsce oraz wykazanie bezpośredniego wpływu zapasów na bieżącą działalność firmy, a w szczególności na jej wynik finansowy. Głównym problemem badawczym tej pracy jest zbadanie, w jakiej mierze zmiana zarządzania zapasami w firmie handlowej może przyczynić się do zmiany wielkości osiąganych przez niego efektów finansowych. W pracy założono, że zarządzanie zapasami firmy ma kluczowe znaczenie dla osiąganego wyniku finansowego. Przedstawiono zagadnienie wyniku finansowego, znaczenia zapasów oraz sterowania gospodarką magazynową w firmie. Zaprezentowano gospodarkę zapasami w firmie handlowej BDI Poland oraz bezpośredni wpływ zapasów na wynik finansowy tej firmy. Do ocen i analiz użyto wskaźników bieżącej płynności finansowej, rachunku zysków i strat, bilansu firmy BDI Poland, oraz modelu EOQ.
Keywords: finanse; wynik finansowy; zarządzanie zapasami; gospodarka magazynowa; płynność finansowa przedsiębiorstwa; rachunek zysków i strat; bilans; model EOQ