Zarządzanie innowacjami we współczesnym świecie na przykładzie firmy 3M - Staszałek, Sebastian (My University, 2010)
Tematem niniejszej pracy jest „Zarządzanie innowacjami we współczesnym świecie na przykładzie firmy 3M”, która opisuje najważniejsze kwestie dotyczące zarządzania innowacjami zawarte w literaturze przedmiotu oraz przedstawia profil globalnej korporacji 3M, jako jednej z najbardziej innowacyjnych firm na świecie. W badaniu wykorzystano dane wtórne, opierając się na analizie artykułów z czasopism oraz portali branżowych zajmujących się tematyką biznesu i innowacyjności oraz analizę studium przypadku. W pracy została postawiona główna teza, która brzmi: Firma 3M stosując w praktyce ustalone przez siebie zasady innowacyjności jest zarazem jedną z najbardziej innowacyjnych firm na świecie. Powyższa teza opiera się na stworzonych przez firmę 3M dziesięciu zasad innowacyjności, które zwane są dekalogiem 3M. W wyniku przeprowadzonego badania główna teza została zweryfikowana pozytywnie, znajdując praktyczne zastosowanie zasad firmy w praktyce. Stwierdzono także, iż 3M jest firmą sprzyjającą powstawaniu innowacji. Dzięki swojej kulturze organizacyjnej, wprowadzaniu procesów innowacyjnych w życie przedsiębiorstwa, ciągłym stosowaniu się do wcześniej ustalonych zasad oraz nieustannym dążeniu do wyznaczonych celów, korporacja 3M od wielu lat pozostaje jedną z najbardziej innowacyjnych firm na świecie. Dodatkowo uznano w pracy, że inne firmy powinny uczyć się analizując inne przypadki i próbować kopiować niektóre pomysły, mając na uwadze, iż nie zawsze da się zaadaptować jakiś innowacyjny proces lub zasady stosowane przez inne firmy.

The theme of this thesis is “Innovation management in the modern world - the example of 3M corporation”, which describes the most important issues in innovation management literature and presents the profile of the global corporation 3M, as one of the most innovative companies in the world. The research used secondary data, based on an analysis of articles from journals and portals dealing with issues of business and innovation, and analysis of the case study. In the paper was posed main thesis, which is: 3M applying its principles of innovation is also one of the most innovative companies in the world. This thesis is based on developed by 3M ten principles of innovation, which are called 3M`s Ten Commandments. As a result of the research, the main thesis was verified positively by finding practical application of business principles. It was also noted that 3M is a company that fosters the emergence of innovation. Thanks to its organizational culture, the introduction of innovative processes in the life business, continued to use pre-established rules and the continual pursuit of the objectives, 3M Corporation for many years has been remaining one of the most innovative companies in the world. In addition acknowledged, that other companies should learn from examining other cases and try to copy some of the ideas, bearing in mind that it is not always possible to adapt an innovative process or the rules used by other companies.
Innovation management in the modern world - the example of 3M corporation
Keywords: korporacja 3M; studium przypadku; procesy innowacyjne; zasady innowacyjności; innowacje; konkurencyjność; innovation; competitiveness; 3M Corporation; case studies; innovative processes; the principle of innovation