Małe przedsiębiorstwo a konkurencyjność na rynku na przykładzie Firmy „Świerczek Sp. z o.o.” - Świerczek, Józef (My University, 2014)
Celem niniejszej pracy licencjackiej było zapoznanie się z pojęciem małego przedsiębiorstwa oraz jego konkurencyjnością na przykładzie Firmy Zakład Budownictwa Ogólnego Świerczek Sp. z o.o. Praca składa się z trzech rozdziałów poprzedzonych wstępem. Pierwszy dotyczy pojęcia małego przedsiębiorstwa, drugi rozdział zawiera informacje na temat badanej firmy, natomiast ostatni rozdział przedstawia szanse małego przedsiębiorstwa na rynku budowlanym. Zakład Budownictwa Ogólnego Świerczek Sp. z o.o. jest małym przedsiębiorstwem, ze słabą pozycją konkurencyjną na rynku budowlanym. Głównym problemem Firmy jest brak porozumienia pomiędzy współwłaścicielami – rodzeństwem. Aby sytuacja Firmy uległa polepszeniu niezbędne są zmiany w zarządzaniu Firmą oraz poprawa relacji pomiędzy współwłaścicielami.

The aim of this Bachelor Thesis was to examine the term of the small enterprise and its competitiveness on the example of “Świerczek General Construction Company Ltd.”. The thesis is composed of three chapters. The first one analyses the term of the small enterprise, the second gives information about the “Świerczek General Construction Company Ltd.” company. The last part presents the chances of the small company at the construction market. “Świerczek General Construction Company Ltd.” is a small company with a weak competitive position. Its main problem is the disagreement between the co-owners – siblings. In order to improve the status of the company it is essential to make numerous changes in the management as well as to improve the relations between the co-owners.
A small enterprise and competitiveness on the construction market on the example of „Świerczek General Construction Company Ltd.”
Keywords: małe przedsiębiorstwo; konkurencyjność; rynek budowlany; small enterprise; competitiveness; construction market