Zabezpieczenie portfela akcji za pomocą wybranych instrumentów pochodnych notowanych na giełdzie papierów wartościowych w Warszawie - Robel Marek (My University, 2000)
Celem niniejszej pracy jest ukazanie korzyści płynących ze stosowania instrumentów finansowych w osłonie portfela akcji przed spadkiem jego wartości. Patrząc na polski rynek instrumentów pochodnych można dojść do wniosku, że jest on w bardzo wczesnej fazie rozwoju. Instrumenty takie jak opcje praktycznie na polskim rynku nie istnieją, a przynajmniej nie występują w skali pozwalającej na efektywne wykorzystanie ich w celach osłony portfeli inwestycyjnych. Sytuacje taką starają się wykorzystać instytucje finansowe poprzez emisję warrantów. Jednak płynność tych instrumentów, jak i wielkość ich emisji jest jeszcze bardzo mała. Analizując polski rynek praw pochodnych można dojść do wniosku, że w obecnej sytuacji jedynymi instrumentami pozwalającymi na efektywne zarządzanie ryzykiem finansowym, jakim obarczeni są inwestujący na rynku akcji na Warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych są kontrakty terminowe na indeks WIG20. Twierdzenie o efektywności rynku kontraktów terminowych futures na indeks WIG20 jest zarazem tezą i przedmiotem analizy niniejszej pracy.
Keywords: kontrakty terminowe; rynek kontraktów terminowych; kontrakty futures; kontrakty forward; rynki opcji; akcje; strategie zabezpieczające; metody wyceny opcji na akcje