Analiza płynności finansowej i ryzyka finansowego w aspekcie kredytu kupieckiego na przykładzie Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Nowym Sączu - Brach, Sławomir (My University, 2002)
Analiza ekonomiczno-finansowa przedsiębiorstwa to jeden z zasadniczych instrumentów racjonalnego zarządzania w każdej firmie. Umiejętne posługiwanie się tym narzędziem pozwala nam na szybką kontrolę zgodności rzeczywistego przebiegu procesów gospodarczych, z założeniami jakie przyjęliśmy przy podejmowaniu decyzji. Szybka i syntetyczna analiza ekonomiczno-finansowa przedsiębiorstwa daje wiarygodne podstawy do podejmowania decyzji bieżących, a także o charakterze strategicznym. Analiza sytuacji finansowej Spółdzielni pozwala nam również zorientować się, jaką siłę negocjacyjną posiada nasza lub inna współpracująca firma wobec wierzycieli i kontrahentów. Celem niniejszej pracy jest charakterystyka zasad i metod analizy płynności finansowej z uwzględnieniem ryzyka finansowego oraz właściwa interpretacja jej wyników na przykładzie okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Nowym Sączu. Przedstawiono pojęcia kredytu i ich rodzaje, pojęcie płynności oraz rolę kredytu w utrzymaniu płynności finansowej. Zaprezentowano materiały źródłowe wykorzystywane do oceny ryzyka finansowego i analizy finansowej. Przedstawiono istotę ryzyka finansowego, metody oceny ryzyka finansowego oraz wpływ ryzyka w związku z udzielaniem kredytu kupieckiego. Opracowano dane uzyskane w Spółdzielni Mleczarskiej, gdzie praktycznie została przeprowadzona analiza finansowa i ocena ryzyka finansowego w aspekcie kredytu kupieckiego w roku 2001. Zostały obliczone i scharakteryzowane podstawowe wskaźniki charakteryzujące sytuację finansową spółdzielni na przestrzeni ostatniego roku działalności.
Keywords: zarządzanie; finanse; analiza ekonomiczna; analiza finansowa; kredyt; płynność finansowa; ryzyko finansowe