Pasywne i aktywne formy walki z bezrobociem na przykładzie powiatu lubelskiego - Ciszewski, Józef (My University, 2009)
Celem pracy jest zapoznanie się ze zjawiskiem bezrobocia na terenie powiatu lubelskiego w latach 2000-2007, ukazanie struktury bezrobocia osób zarejestrowanych w Urzędzie Pracy w Lublinie według określonych kryteriów w oparciu o dane uzyskane w GUS i Urzędzie Pracy w Lublinie. Dodatkowo, celem pracy jest przedstawienie sposobów walki z bezrobociem w powiecie lubelskim. Dane statystyczne zamieszczone w pracy uzyskano w oparciu o przegląd dostępnej literatury i na podstawie analizy danych udostępnionych w Powiatowym Urzędzie Pracy w Lublinie i dostępnych na stronach i w publikacjach Głównego Urzędu Statystycznego. Praca składa się z trzech rozdziałów. W pierwszym przedstawiono ogólne informacje dotyczące bezrobocia. W rozdziale drugim zaprezentowane dane zaczerpnięte z GUS i PUP, które dotyczyły poziomu bezrobocia w kraju i w powiecie lubelskim. W rozdziale trzecim zaprezentowano różne formy walki z bezrobociem w powiecie lubelskim.
Passive and active measures of the unemployment policy on the example of Lublin Land Poviat
Keywords: bezrobocie; struktura bezrobocia; zwalczanie bezrobocia; metody walki z bezrobociem