System ocen okresowych jako narzędzie zarządzania zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie - Dyrek, Monika (My University, 2011)
Tematem niniejszej pracy jest system ocen okresowych pracowników jako narzędzie zarządzania zasobami ludzkimi. Głównym celem badania jest zbadanie funkcjonującego w FIRMIE systemu ocen okresowych oraz przedstawienie możliwości wykorzystania systemu w zarządzaniu zasobami ludzkimi. W efekcie wnikliwych rozważań teoretycznych sformułowana została hipoteza, iż prawidłowo opracowany system ocen okresowych, posiadający jasno określone cele, właściwe kryteria i metody oceniania jest skutecznym narzędziem zarządzania zasobami ludzkimi wykorzystywanym przez wszystkich użytkowników systemu. Biorąc pod uwagę cel badań, zdecydowano się na przyjęcie kilku metod badawczych. W pierwszym etapie badań, korzystano przede wszystkim z metody analizy i krytyki piśmiennictwa. Jest to typowa metoda umożliwiająca pozyskanie wiedzy teoretycznej na temat wybranego zagadnienia. Drugi etap badań, to splot dwóch metod badawczych: metody badań dokumentów i metody monograficznej. W pracy wykorzystano literaturę przedmiotu tematycznie związaną z zarządzaniem zasobami ludzkimi oraz systemem ocen okresowych pracowników. Przytaczane źródła są w większości autorstwa polskich znawców tematu. Ponadto przeprowadzona została szczegółowa analiza źródłowych dokumentów firmowych: procedury i zarządzenia wewnętrzne Firmy, raporty, instrukcje. Przeprowadzono również nieformalne rozmowy z pracownikami Firmy. Analiza źródeł literaturowych i firmowych umożliwiła zebranie niezbędnych informacji na temat istniejącego systemu ocen okresowych i jego zastosowania w zarządzaniu personelem. Informacje stały się podstawą do weryfikacji postawionej hipotezy.
Periodic appraisal system as a mean of human resources management in an enterprise
Keywords: oceny okresowe; system ocen okresowych; człowiek w organizacji; zarządzanie zasobami ludzkimi