Szkolenie i doskonalenie pracowników jako elementy zarządzania zasobami ludzkimi na przykładzie firmy "Izolacja-Matizol" S.A. w Gorlicach - Łaskawski, Bartłomiej (My University, 2009)
Skuteczne zarządzanie zasobami ludzkimi w znaczącym stopniu zależy od ciągłej analizy, a następnie poprawy funkcjonowania następujących obszarów: rekrutacji, wprowadzenia do pracy, szkoleń, oceniania efektywności pracowników, przemieszczeń w strukturze organizacji, a wreszcie derekrutacji personelu. Szkolenie i doskonalenie w organizacji pozwala na bieżącą poprawę działania wszystkich jej uczestników odpowiedzialnych za powodzenie realizowanych w firmie zadań. Celem ogólnym pracy jest przedstawienie procesu zarządzania szkoleniami w przedsiębiorstwie, a następnie analiza i ocena procesu zarządzania szkoleniami w przedsiębiorstwie „Izolacja-Matizol” S.A. w Gorlicach. Cele szczegółowe obejmują: 1)przedstawienie istoty i elementów procesu zarządzania zasobami ludzkimi, 2)charakterystykę procesu zarządzania szkoleniami w organizacji „Izolacja-Matizol” S.A., 3)analizę rodzajów i metod szkoleń w przedsiębiorstwie „Izolacja-Matizol” S.A., 4)analizę i ocenę procesu zarządzania szkoleniami w przedsiębiorstwie „Izolacja- Matizol” S.A., 5)rekomendacje usprawnień procesu zarządzania szkoleniami w przedsiębiorstwie „Izolacja-Matizol” S.A. W pracy postawiono następujące pytania badawcze: 1.Jakie są zasady i podstawowe elementy procesu zarządzania szkoleniami w przedsiębiorstwie „Izolacja-Matizol” S.A.? 2.Jakie są rodzaje i metody szkoleń w przedsiębiorstwie „Izolacja-Matizol” S.A.? 3.Jakie są silne i słabe strony procesu zarządzania szkoleniami w przedsiębiorstwie „Izolacja-Matizol” S.A.? 4.W jaki sposób usprawnić proces zarządzania szkoleniami w przedsiębiorstwie „Izolacja-Matizol” S.A.?
Training and development of employees as elements of human resources management on the example of "Izolacja-Matizol" S.A. Company, Gorlice
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; szkolenia pracowników; zarządzanie szkoleniami