Użyteczność i funkcjonalność serwisów internetowych - Stawarz, Andrzej (My University, 2009)
Celem pracy jest prezentacja aspektów związanych z użytecznością i funkcjonalnością stron internetowych. W pierwszej części przedstawiono najnowszą wiedzę dotyczącą funkcjonalności i użyteczności. Przedstawiono architekturę informacji, zgodnie z którą powinno się projektować serwisy internetowe, a także pokazano z jakich elementów zbudowany jest serwis internetowy oraz jak elementy te powinny być użyte w serwisie. Druga część, to praca badawcza, w której za pomocą takich narzędzi jak badania statystyk strony, oceny heurystycznej oraz badania nad użytkownikami przebadano stronę Stylistka.pl. Badania te miały na celu identyfikację błędów użyteczności w pierwszej wersji witryny, oraz określenie preferencji użytkowników poprzez analizę statystyk stron. Na podstawie wyciągniętych wniosków z pierwszych badań, serwis został przebudowany, a następnie poddany kolejnym badaniom, w których wykorzystano statystyki stron oraz badania z użytkownikami. Ponowne badania i porównanie wyników z badaniami pierwszymi pozwoliło ocenić czy przebudowa serwisu przyniosła poprawę użyteczności.
Web usability
Keywords: serwis internetowy