Porównanie bezpośredniej inwestycji w fundusze zarządzane przez TFI z inwestycją w fundusze w ramach pracowniczego programu emerytalnego w oparciu o PZU - Krajewska Karolina (My University, 2008)
Reforma ubezpieczeń społecznych uświadomiła znacznej części polskiego społeczeństwa konieczność oszczędzania już dziś, by móc utrzymać dotychczasowy standard życia w przyszłości. Możliwość uczestnictwa w rynku kapitałowym za pośrednictwem Zakładów Ubezpieczeń, czy Towarzystw Funduszy Inwestycyjnych cieszy się coraz większą popularnością, przykładem czego jest oferta inwestycyjna PZU S.A. Oszczędzanie środków finansowych na zabezpieczenie sobie przyszłości za pośrednictwem pracowniczych programów emerytalnych lub w towarzystwach funduszy inwestycyjnych niosą za sobą dodatkowe udogodnienia techniczne oraz korzyści prawno-podatkowe. Jednak zawsze pozostaje pytanie, która forma oszczędzania jest najkorzystniejsza ? Niniejsza praca ma na celu przybliżenie problematyki funduszy emerytalnych i funduszy inwestycyjnych oferowanych przez PZU SA i PZU Życie S.A. i przeprowadzenie analizy opłacalności inwestycji.
Comparison between direct investments in Mutual Funds versus investment in Employer Retirement Pension Scheme in PZU
Keywords: rynek funduszy inwestycyjnych w Polsce; podmioty obsługujące fundusze inwestycyjne; rynek finansowy w Polsce; PZU S.A.; ubezpieczenia na życie z funduszem kapitałowym i emerytalnym; grupowe ubezpieczenia na życie; Pracownicze Programy Emerytalne; otwarte fundusze inwestycyjne; FIO zarządzane przez TFI PZU S.A.; fundusze inwestycyjnymi w ramach PPE „Pogodna Przyszłość” PZU Życie S.A.