Przeciwdziałanie bezrobociu na terenie powiatu limanowskiego w latach 1999 - 2004 - Florek Agata (My University, 2004)
Transformacja systemowa wyzwoliła szczególnie silne i szybkie zmiany na polskim rynku pracy. Znaczący spadek aktywności zawodowej ludności, zwłaszcza w wieku około emerytalnym, zmniejszony popyt gospodarki na pracę przy jednoczesnym demograficznym przyroście podaży siły roboczej, postępujące zmiany w strukturze ludności pracującej oraz pojawienie się masowego bezrobocia – to najważniejsze cechy przekształceń polskiego rynku pracy na początku lat dziewięćdziesiątych. Bezrobocie nie tylko wpływa na standard życia ludności i dynamikę rozwoju gospodarczego, ale w istotnej mierze decyduje o nastrojach społecznych i popularności rządów. To właśnie z tych względów jest ono przedmiotem rozważań niniejszej pracy. Powszechność i wzrastająca uciążliwość bezrobocia skłania do analizy przyczyn oraz metod jego ograniczania. Ogólna charakterystyka powiatu limanowskiego stanowi punkt wyjścia do analizy wielkości i struktury bezrobocia na terenie działania Powiatowego Urzędu Pracy w Limanowej. Podjęto próbę ukazania kierunków zmian i dynamiki zjawiska bezrobocia na przestrzeni lat 1999 – 2004 na podstawie szczegółowych danych limanowskiego urzędu pracy. Przedmiotem rozważań jest rozpoznanie i analiza działań Powiatowego Urzędu Pracy w Limanowej na rzecz ograniczenia bezrobocia na terenie powiatu, oraz ocena skuteczności tych rozwiązań z perspektywy obniżenia poziomu i stopy bezrobocia.
Keywords: bezrobocie; rynek pracy; PUP w Limanowej; powiat limanowski; demografia; gospodarka; zwolnienia grupowe; pośrednictwo pracy; aktywizacja absolwentów; prace interwencyjne; szkolenia zawodowe