Wykorzystanie narzędzi aktywnej polityki przeciwdziałania bezrobociu na terenie powiatu Tarnów - Wadycka, Paulina (My University, 2011)
Praca została poświęcona zagadnieniom związanym ze zjawiskiem bezrobocia występującym w gospodarce wolnorynkowej, ze szczególnym uwzględnieniem aktywnej polityki przeciwdziałania i łagodzenia skutków bezrobocia. Praca została podzielona na dwie części. Pierwsza część – teoretyczna- oparta na ogólnodostępnej literaturze, prezentuje zjawisko bezrobocia w skali makroekonomicznej, które ze względu na charakter masowy stanowi jedno z największych zagrożeń gospodarki. Druga część pracy – empiryczna - prezentuje skalę bezrobocia w powiecie tarnowskim w odniesieniu do województwa małopolskiego oraz całego kraju i podejmuje ocenę wykorzystania aktywnych środków przeciwdziałania bezrobociu przez Powiatowy Urząd Pracy w Tarnowie. Analiza danych w oparciu o powiat tarnowski pokazuje, że bezrobocie to nie problem jednostkowy, ale problem całego sytemu, jakim jest gospodarka. Bezrobocie jest zjawiskiem wyniszczającym gospodarkę zarówno z punktu widzenia jednostki jak i całego społeczeństwa.
Use of tools for unemployment fighting active policy in Tarnow County
Keywords: bezrobocie; skutki bezrobocia; struktura bezrobocia; powiat tarnowski; przeciwdziałanie bezrobociu; przyczyny bezrobocia; formy przeciwdziałania bezrobociu