Marketing społeczny i kampanie społeczne jako nowoczesne narzędzia do budowania marki - Szewczyk, Justyna (My University, 2010)
Marketing społeczny oraz kampanie społeczne to kwestie ważne zarówno dla społeczeństwa tak jak i dla przedsiębiorstw. Przedsiębiorstwa wysuwając się na pozycje „społecznika” zyskują wiarygodność, poprawę wizerunku, natomiast społeczeństwo rozwiązanie problemów, zmianę poglądów, postaw, walkę ze stereotypami. Obydwie omówione kampanie dotyczą kobiet, kampania Dove „Prawdziwe Piękno” walczy ze stereotypowym definiowaniem piękna, natomiast kampania Avon „Wielka Kampania Życia” walczy o życie kobiet profilaktyką o raku piersi. Zarówno Dove jak i Avon poruszają dwie bardzo ważne kwestie społeczne, jak również są doskonałym przykładem nowoczesnego podejścia do budowania własnego wizerunku, umacniania swej pozycji wśród konkurencji. Teza postawiona w pracy zakłada związek pomiędzy użyciem marketingu społecznego i kampanii społecznych, a budowaniem marki jej wiarygodności i wizerunku. Celem badań było poznanie postaw konsumentów wobec użycia narzędzi marketingu społecznego oraz kampanii społecznych do budowania wizerunku marki, na przykładzie wymienionych. Cel ten był zrealizowany poprzez następujące czele szczegółowe : Analizę istoty i znaczenia marketingu społecznie zaangażowanego. •Ocenę postaw konsumentów wobec reklamy z „przekazem". •Poznanie opinii oraz stosunku konsumentów do reklam z „przekazem”. •Określenie poziomu świadomości i wiedzy konsumentów na temat marketingu społecznego, poprzez sprawdzenie znajomości kampanii społecznych marek Dove i Avon. Zakres przestrzenny badań obejmował teren Wyższej Szkoły Biznesu w Nowym Sączu. W pracy jako metodę badawczą wybrano ankietę anonimową badającą wiedzę oraz opinię konsumentów na temat kampanii społecznych marek Dove i Avon. Techniką badawczą była ankieta audytoryjna, gdzie grupa ankietowanych wypełnia ankietę pod okiem ankietera. Wyniki z badania, po dokładnym zanalizowaniu potwierdziły postawioną tezę, że zaangażowanie społeczne marek komercyjnych zdecydowanie przekłada się na poprawę wizerunku danej marki. 78% badanych kobiet potwierdza skuteczność kampanii społecznych marek Dove i Avon w korzystniejszym postrzeganiu tych marek. Co więcej, śladami słów Philipa Kotlera o tym, że konsumenci lubią kupować od przedsiębiorstw wykazujących troskę o społeczeństwo, rola „społecznika” przekłada się wg badanych na wzrost sprzedaży.
Social marketing and campaigns as a modern tool of brand management
Keywords: marketing; marketing społeczny; marka produktu; produkt; kampanie społeczne