Staże jako forma przeciwdziałaniu bezrobociu na przykładzie Spółki Sądeckie Wodociągi - Poręba, Alina (My University, 2012)
Polityka rynku pracy prowadzona jest przeważnie poprzez politykę mikroekonomiczną, którą realizują urzędy pracy, skupiona jest ona na podaży pracy, gdyż jej celem jest nie tyle tworzenie nowych miejsc pracy, a walka z bezrobociem strukturalnym, dopasowywanie podaży do istniejącego popytu na pracę. Polityka rynku pracy to przede wszystkim usuwanie wad tego rynku oraz aktywizacja zawodowa bezrobotnych i osób biernych zawodowo. Opracowanie ma na celu zbadanie czy staż jest efektywną formą przeciwdziałaniu bezrobociu. Na podstawie przeprowadzonego wywiadu poznano opinie zarówno kadry kierowniczej, jak i stażystów którzy odbyli staż w Spółce „Sądeckie Wodociągi”, które następnie skonfrontowano. Poprzez analizę materiału badawczego pragnę dowiedzieć się, na ile skuteczny w rozpatrywanym okresie oraz miejscu jakim jest Spółka „Sądeckie Wodociągi”, okazał się staż jako forma przeciwdziałaniu bezrobociu. Pierwszy rozdział wyjaśnia pojęcia związane z bezrobociem jego przyczyny i skutki. W drugim rozdziale postanowiłam przedstawić politykę zatrudnienia w Polsce oraz aktywne narzędzia walki z bezrobociem. Rozdział trzeci to projekty realizowane w ramach EFS oraz współpraca SUP i PUP z innymi instytucjami i organizacjami. Czwarty rozdział to analiza skuteczności i efektywności staży realizowanych w Spółce „Sądeckie Wodociągi”.

The labour market policy is usually handled by microeconomic policy carried out by labour office is usually focused on work supply for its aim is not only the creation of new work places but also the struggle with structural unemployment and matching the supply to the actual work demand. The labour market policy is above all the removal of its defects and the vocational activation of the unemployed and people vocationally passive. The thesisí aim is to analyse whether internship is an effective form of unemployment counteraction. On the basis of an interview conducted with the managers as well as with the trainees who served the internship working in a company ìS¹deckieWodoci¹giî which were then confronted with. Through the research material analysis the author wants to know how effective internship was as a form of unemployment counteraction in ìS¹deckieWodoci¹giî in a given period of time. Chapter One defines notions connected with unemployment, its reasons and results. In Chapter Two the author presents the employment policy in Poland and active tools used to fight unemployment. Chapter Three involves Projects carried out within European Social Fund frames and cooperation of Employment Office in NowyS¹cz and District Employment Office with other institutions and organizations. Chapter Four is the analysis of effectiveness and efficiency of internship done in the company ìS¹deckieWodociagi.”
Internships as a form of preventing unemployment on the example of Sądeckie Wodociągi Ltd.
Keywords: aktywizacja; bezrobocie; bezrobotny; fundusz; praca; poradnictwo; pośrednictwo; programy; staż; szkolenie; activation; unemployment; unemployed; fund; job; counselling; agency; projects; internship; training