Możliwości rozwoju turystyki w Powiecie Limanowskim - Szubryt Wioletta (My University, 2006)
W Polsce turystyka może stanowić dziedzinę zagospodarowania przyczyniającą się do rozwoju gospodarki. Szczególnie gminy i powiaty powinny upatrywać aktywizację gospodarczą w rozwoju turystyki. Niepokojącym jest ograniczenie wydatków na nowe inwestycje w turystyce, promocji regionów turystycznych. Sytuacja ta wpływa negatywnie i stwarza zagrożenie dla polskiej turystyki. Powiat Limanowski to obszar, gdzie koncentrują się głównie walory przyrodniczo-krajobrazowe, ale nie tylko. Brak zanieczyszczeń przemysłowych, zabytki kultury, bogaty folklor, duży potencjał ludzki w połączeniu z tradycyjną pracowitością i gościnnością stanowią szansę dla powiatu, by stać się regionem rozwijającej się turystyki. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie aktualnego stanu turystyki w Powiecie Limanowskim i ukazanie możliwości rozwoju turystyki oraz poprawy efektywności wykorzystania istniejących walorów turystycznych. Wyznaczone obszary strategiczne oraz działania priorytetowe ukazują potencjał turystyczny regionu limanowskiego. Rozwój turystyki stanowi ogromną szansę dla zachowania przyrody w całym Powiecie Limanowskim, jak również ogólnego rozwoju społeczno-gospodarczego.
Opportunities of Tourism Development in Limanowa District
Keywords: turystyka; produkt turystyczny; ruch turystyczny; walory turystyczne; rozwój turystyki w Polsce; powiat limanowski; infrastruktura turystyczna